Kennismaken

De veiligheid van blockchain

  • 16 april
  • 5 min. leestijd
  • 16 april • 5 min. leestijd
  • Geschreven door jeroen

In onze vorige blog, van A naar Blockchain, kan je lezen over de ins en outs van blockchain, maar hoe betrouwbaar is deze technologie eigenlijk? Kan ik mijn persoonlijke en bedrijfsinformatie aan de blockchain toevertrouwen? In deze blog lees je alles over de veiligheid van blockchain.

Waarom is blockchain zo veilig?

Blockchain heeft eigenlijk 3 soorten beveiligingsmechanismen:

  • De Hash: Ten eerste heeft iedere block van een blockchain een zogenaamde “hash”, wat gezien kan worden als een digitale vingerafdruk. Elke hash identificeert het blok en de inhoud, en is altijd uniek. De hash wordt gecalculeerd zodra het block is gecreëerd, en verandert zodra er iets wordt gewijzigd in het block. Hierdoor zijn veranderingen of corrupties van hackers makkelijk traceerbaar.
  • De Hash van het vorige block: Ten tweede bevat ieder block de hash van het block ervoor, wat een blockchain creëert. Aangezien een verandering in één block de hash van dat block aanpast, zorgt dit ervoor dat alle volgende blocks in de chain niet meer valide zijn, omdat de hash van het block niet meer gelijk is aan de previous hash van het block erna. Technisch gezien is het nog steeds mogelijk om een blockchain aan te passen, door alle hashes van de blockchain aan te passen zodat deze alsnog kloppen, maar daarvoor heeft blockchain nog een concept dat “proof of work” wordt genoemd. Dit zorgt ervoor dat het langer duurt om nieuwe Blocks te creëren. Bij Bitcoin bijvoorbeeld, duurt het ongeveer 10 minuten om de “proof of work” voor één blok te calculeren. Hierdoor kost het extreem veel computerkracht om de hele chain aan te passen, en veel tijd.
  • Peer-to-peer netwerk: De derde beveiliging is dat blockchain een peer-to-peer (P2P) netwerk is. Iedereen heeft toegang tot het netwerk, en iedereen die lid wordt krijgt een volledig kopie van de blockchain. Wanneer iemand een nieuw block creëert wordt dit naar iedereen in het netwerk gestuurd. Iedereen van het netwerk kan dit block vervolgens verifiëren om te verzekeren dat het legitiem is, en vervolgens wordt het block toegevoegd aan het netwerk.

Dit alles betekent dat, om een blockchain succesvol aan te passen, een hacker:

  1. Alle blocks van de hele chain moet aanpassen.
  2. Voor ieder block de “proof of work” opnieuw moet calculeren.
  3. Meer dan 50% van het Peer-to-peer network moet beheren.

De vraag blijft: In hoeverre zal blockchain een invloed hebben in de toekomst, breekt het door of wordt het alsnog een flop?

Terug
Stel een vraag
Omhoog
Ben jij klaar voor het behalen van meer online resultaat?Meld je aan en blijf maandelijkse op de hoogte van de nieuwste online marketing mogelijkheden