Kennismaken

Het gebruik van API’s in apps

  • 11 december
  • 5 min. leestijd
  • 11 december • 5 min. leestijd
  • Geschreven door jeroen
|Hugo Melis bij The DISTRIKT

Werking van API’s

API’s (Application Programming Interfaces) zijn essentiële onderdelen die de manier waarop een app functioneert bepalen. Zonder deze ‘bouwstenen’ zou een app niet, of in ieder geval minder goed, kunnen werken. Waar voorheen een app in zijn geheel werd ontwikkeld, inclusief alle benodigde functies, daar is de moderne app een complex geheel van afzonderlijk ontwikkelde eigenschappen. De mogelijkheid om de functies binnen een app afzonderlijk te ontwikkelen maakt een verregaande specialisatie mogelijk. Elke afzonderlijke functie binnen de app is dus het werk van specialisten, een ontwikkeling die de kwaliteit van de app zal bevorderen.

Een goed voorbeeld van die ontwikkeling is de manier waarop je eenvoudig en snel kan inloggen op Facebook. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een API die het inlogproces vereenvoudigt. Een ander voorbeeld van het gebruik van API’s zien we terug bij veel verificatieprocessen. Via een automatisch verstuurd sms bericht krijg je een code toegestuurd die je vervolgens op een website invult, ook hier verzorgt een API belangrijke processen. Een bekend voorbeeld is Twilio, een dienst die speciaal is opgericht om het versturen van sms berichten te automatiseren.

Focus behouden

Het grote voordeel van het gebruik van API’s binnen apps is dat de ontwikkelaars in staat zijn om hun focus te behouden. Simpel gesproken komt het erop neer dat men gebruik kan maken van de expertise van andere ontwikkelaars. Zo hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden en kan er een aanzienlijke tijdwinst worden geboekt. Een voorbeeld van het behouden van die focus is bijvoorbeeld de ontwikkeling van de Uber app. De basisfunctionaliteit is dat het de gebruiker in staat stelt om een autorit te boeken. De functie om die geboekte rit te betalen en het versturen van een sms bericht wordt gerealiseerd door een API. Op die manier kon de app van Uber ontwikkeld worden door de focus te behouden op de belangrijkste functies binnen de app, bijvoorbeeld het optimaliseren van de route en het koppelen van vraag en aanbod.

In het dagelijkse leven komen we in feite overal API’s tegen. Het gaat dan met name om API’s die het mogelijk maken om betalingen te verrichten en om sms berichten te ontvangen. Hoe dit in zijn werk gaat leggen we graag uit.

Wat zijn API’s en de werking van API’s in apps

Betalingen via Stripe

Er zijn veel mogelijkheden om online betalingen te verrichten, bijvoorbeeld binnen je app. Ook het delen van een rekening is mogelijk. Een veel gebruikte partij om dit soort functionaliteiten mogelijk te maken is Stripe. Door het genereren van een specifieke code wordt de functie van de API aangeroepen en kan het de taak uitvoeren. Iets dergelijks zien we bij de bekende Uber app. Als je zelf een dergelijke app zou willen ontwikkelen, kan je de betalingen bijvoorbeeld via een 30/70 regeling laten verlopen. De chauffeur ontvangt dan 70% van de ritprijs, de overige 30% ontvang jij. De API verzorgt dus niet alleen de ontvangst van de betaling, maar ook de verdeling volgens een opgegeven verdeelmethode.

Vanzelfsprekend is de dienstverlening van Stripe niet gratis. Per transactie is een bepaalde vergoeding verschuldigd. Naast een flat fee van € 0.25 per transactie en is er daarnaast een fee van 1.4% gebruikelijk als het gaat om transacties binnen Europa. Hoe de vergoeding wordt verrekend kan je in grote lijnen zelf bepalen. Je kan de vergoeding doorberekenen aan de klant, de prijs die de klant dan betaalt wordt dan hoger, je kan ook de vergoeding in mindering brengen op je eigen deel van de opbrengst. Wil je hier meer over lezen, klik dan hier.

Berichten versturen via Twilio

Voor het automatisch versturen van een sms bericht vanuit je app, bijvoorbeeld als onderdeel van een verificatieproces, heb je een provider nodig die een dergelijke functionaliteit aanbiedt. Twilio is zo’n provider. Heel simpel uitgelegd komt het erop neer dat Twilio een computer heeft met toegang tot duizenden virtuele simkaarten. Op die manier kunnen sms berichten volledig automatisch worden verstuurd. In feite geven we de API de opdracht om een bericht te sturen en bepalen we ook de inhoud van het bericht, vervolgens doet de API de rest. Afhankelijk van de wens kan er een terugkoppeling plaats vinden, bijvoorbeeld tijdens een verificatieproces. De kosten voor het versturen van een sms bericht kunnen variëren, maar bedragen normaliter € 0.10 per bericht.

De app up-to-date houden

De ontwikkeling van API’s is onderhevig aan veranderingen. Ontwikkelaars kunnen dan ook de werking van hun API aanpassen. Het is dus belangrijk om van tijd tot tijd de functionaliteit te onderzoeken zodat je zeker weet dat de door jou gebruikte API volledig up-to-date is. Op die manier ben je verzekerd van een optimale werking van je app.

 

Wil jij meer weten over het gebruik van API’s in apps? Of heb je andere app gerelateerde vragen? Onze app-specialist Hugo staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden!

Terug
Stel een vraag
Omhoog
Ben jij klaar voor het behalen van meer online resultaat?Meld je aan en blijf maandelijkse op de hoogte van de nieuwste online marketing mogelijkheden