Kennismaken

Smart contracts!

  • 20 april
  • 5 min. leestijd
  • 20 april • 5 min. leestijd
  • Geschreven door jeroen
Kelly_Growth Hacking_startup

Een van de belangrijkste gevolgen van blockchain zijn smart contracts. Smart contracts zijn een nieuwe vorm van contracten die plaatsvindt op de blockchain, en van waarde kan zijn in alle markten; van aandelenhandel, verkiezingen en rechtszaken tot gezondheidszorg en de autohandel. Waar normale contracten vaak derde partijen nodig hebben, en tijd kosten om af te ronden, zijn smart contracts veel sneller en efficiënter.

Hoe werken smart contracts?

Stel, je huurt een appartement, en gebruikt daarbij een smart contract. Dit contract wordt online vastgelegd en geregeld. Zo kan je bijvoorbeeld een datum instellen waarop de eerste huur betaald dient te worden, en de digitale sleutel overgeleverd wordt. Het systeem controleert automatisch of aan alle voorwaarden is voldaan, door middel van een Als-Dan systeem, en kan door honderden mensen gevolgd worden. Het contract kan dus op de aangegeven datum zelf bekijken of het juiste bedrag klaar staat voor betaling, en of de sleutel klaarstaat. Mocht dit niet het geval zijn, dan zorgt het smart contract er automatisch voor dat de transactie wordt afgebroken, en dat beide partijen worden ingelicht. Niet alleen voor huur, maar ook voor bijvoorbeeld verzekeringen, banken, rechtbanken, overheden etc. zullen smart contracts in de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen.

Voordelen van smart contracts

  • Geen derden: Er zijn geen derde partijen nodig, net zoals bij blockchain zijn derde partijen overbodig, alles gaat via de database. Daardoor is er ook een verlaagd risico op manipulatie van derden. Daarbij bespaard het uitsluiten van derde partijen ook nog geld.
  • Protectie: Documenten zijn opgeslagen in een wereldwijde database, en kunnen dus onmogelijk kwijtraken.
  • Beveiligd: Er is (zo goed als) geen vertrouwen meer nodig bij transacties, omdat het systeem foute transacties automatisch blokkeert en terugbetaald.
  • Efficiëntie: Het bespaart tijd, aangezien smart contracts volledig geautomatiseerd zijn, waardoor uren aan papierwerk overbodig worden.
  • Accuraat: Smart contracts voorkomen menselijke fouten die bij huidige contracten wel kunnen voorkomen

Nadelen van smart contracts

Natuurlijk zijn smart contracts (nog) niet perfect. Wat gebeurd er bijvoorbeeld als er bugs in de codering zitten? Hoe moet de regering het reguleren? Of taxeren? Wat als een contract zomaar wordt ingetrokken, zonder mijn toestemming? Bij een normaal contract zou je naar de rechter kunnen stappen, maar smart contracts lopen door, zonder uitzondering. Voor veel vragen zijn momenteel nog geen antwoorden, en het is duidelijk dat smart contracts nog een lange weg te gaan hebben voordat ze de markt zullen overnemen, maar de kans wordt groot geschat dat dit wel gaat gebeuren.

Wat denk jij? Zullen alle contracten in  de toekomst smart contracts zijn? Als je dit interessant vindt kan je ook kijken naar onze blogs over blockchain, dé technologie achter smart contracts.

Terug
Stel een vraag
Omhoog
Ben jij klaar voor het behalen van meer online resultaat?Meld je aan en blijf maandelijkse op de hoogte van de nieuwste online marketing mogelijkheden