Kennismaken

Van A naar Blockchain

 • 10 april
 • 5 min. leestijd
 • 10 april • 5 min. leestijd
 • Geschreven door The DISTRIKT Development
Email marketing bij The DISTRIKT

Blockchain, een snel groeiend concept in de online-wereld dat in de toekomst een grote impact zal kunnen hebben op de economie zoals wij hem kennen. Maar wat is blockchain technologie eigenlijk? Waar komt het vandaan? Wat is de potentie van blockchain, en wat voor invloed heeft dat? In deze blog worden deze vragen besproken, en zal ik proberen een beter beeld te scheppen van blockchain.

Blockchain informatie

Ten eerste wat info over blockchain. Blockchain staat oorspronkelijk bekend als de database achter Bitcoin, en tegenwoordig ook andere vormen van cryptocurrency. De term blockchain is op zijn zachtst gezegd nog altijd vrij vaag, maar het achterliggende concept achter de technologie is eigenlijk best eenvoudig. Blockchain technologie draait om het concept dat meerdere mensen tegelijk aan een database kunnen werken, zonder dat er meerdere versies van de database ontstaan. Blockchain is dus eigenlijk een gedeelde database die vanuit meerdere computers gebruikt kan worden. Daardoor heeft blockchain ook geen centrale opslag, maar is het opgeslagen door miljoenen computers wereldwijd. Ondanks dat blockchain een relatief nieuw concept is, waar nog veel over onduidelijk is, biedt het vele voordelen voor gebruikers:

 • Gedecentraliseerde database: Blockchain kan niet door één partij beheerd worden, waardoor hackers niet zomaar informatie kunnen bewerken. Ongewenst data aanpassen vereist genoeg computerkracht om het hele netwerk te overschrijven.
 • Transparantie: De database is zeer transparant, iedereen over de hele wereld heeft toegang tot de zelfde database, maar alleen degene die de data heeft toegevoegd heeft de sleutel om deze aan te passen. Een goede vergelijking hiervoor is iemands adres. Iedereen kan je adres vinden of zien waar je woont, maar alleen degene die je toelaat weten hoe het er van binnen uitziet.
 • Transactiekosten: Blockchain verlaagd transactiekosten, bij blockchain transacties zijn geen derde partijen, zoals banken, nodig.
 • Snellere transacties: Bij hedendaagse banken is het niet abnormaal als transacties enkele dagen duren. Blockchain daarentegen is een 24 uurs technologie waar transacties aanzienlijk sneller gedaan kunnen worden.

De potentie van blockchain technologie

Wat zijn nou eigenlijk de mogelijkheden van blockchain technologie? Waar zullen wij deze technologie in de toekomst voor kunnen gebruiken?

 • Wettelijke bestanden en dossiers: Zaken zoals titels, geboorte certificaten, verkiezingen en strafdossiers kunnen via blockchain eenvoudig geregistreerd worden.
 • Persoonlijke informatie: Met blockchain zou een 18-jarige bijvoorbeeld alcohol kunnen kopen doordat zijn gegevens zijn geregistreerd, zonder dat hij daarvoor onnodige persoonlijke informatie hoeft vrij te geven.
 • Zakelijke doeleinden: Beheer van inventaris, tracking en buy-sell mechanismes kan eenvoudig en efficiënt plaatsvinden.
 • Productinformatie: Met blockchain kan je eenvoudig de afkomst van producten te weten komen. Op die manier kunnen producenten de kwaliteit van producten bevestigen, of bijvoorbeeld aantonen dat het product werkelijk fairtrade is.

Of blockchain de markt in de toekomst over zal nemen blijft een vraag, wat denk jij? Meer weten over blockchain, misschien is onze blog over de veiligheid van blockchain dan interessant.

Terug
Stel een vraag
Omhoog
Ben jij klaar voor het behalen van meer online resultaat?Meld je aan en blijf maandelijkse op de hoogte van de nieuwste online marketing mogelijkheden