NULL

Magie op het scherm: ontdek alle geheimen van UX en UI

• 02 juni
  • 4 min. leestijd
  • 02 juni • 4 min. leestijd

Achter elke schitterende website zit een dynamisch duo dat verantwoordelijk is voor het realiseren van een fantastische gebruikerservaring. We hebben het niet over onze design maestro Bart en grammaticale goochelaar Manon. Nee, we focussen ons even op een ander tweetal: UX en UI. Ze worden vaak in één adem genoemd. Maar lang niet iedereen weet het verschil tussen beiden. Daar komt vandaag verandering in. Klaar voor? Daar gaan we.

Wat is UX en wat is UI?

First things first. UX staat voor User Experience en UI staat voor User Interface.

• User Experience – ook wel gebruikerservaring genoemd – gaat over het begrijpen van de behoeften, verwachtingen en emoties van gebruikers.
  • User Interface – oftewel gebruikersinterface – verwijst naar de visuele en interactieve elementen waarmee de gebruikers communiceren.

UX in de praktijk

Jij wilt de gebruikers van je website in de watten leggen. Ervoor zorgen dat ze op een gemakkelijke, fijne manier alles vinden wat ze zoeken. Zie het als een feestje. Bezoekers willen dat de weg naar de dansvloer duidelijk is, drankjes binnen handbereik hebben en contact met anderen opzoeken op een laagdrempelige manier. Zo zit het ook met je website. Voorbeelden van User Experience zijn:

• Een logische menustructuur
  • Eenvoudige contactformulieren
  • Een mobielvriendelijk ontwerp

UI in de praktijk

Wat is een feestje zonder versiering? Juist, heel saai. Ga voor kleurige slingers, sfeerverlichting en ballonnen. Dan komt je feest tot leven. Ook jouw website verdient een beetje joie de vivre. Dat is waar User Interface om de hoek komt kijken. Denk aan:

• Een overzichtelijke lay-out
  • Passende typografie
  • Een aansprekend kleurenpallet

UX en UI designers

Oké, we weten nu dat UI draait om het zichtbare werk en UI over wat er in het hoofd van de gebruiker afspeelt. Maar wat doen UX en UI designers nou precies?

Een UX designer heeft taken als:

• Onderzoek doen naar gebruikerservaring
  • Zorgen voor een logische informatievoorziening
  • Wireframes en prototypes maken
  • Gebruikerstests uitvoeren
  • De behoefte van de gebruiker en de behoeften van het bedrijf met elkaar combineren

Een UI designer richt zich op:

• Het ontwerpen van knoppen, pictogrammen en animaties
  • Typografie en kleurenpaletten
  • Het maken van een huisstijlhandboek
  • Een mobielvriendelijk ontwerp

Het belang van een goede combinatie van UX en UI

Een goede combinatie van UX en UI is cruciaal om jouw website gebruiksvriendelijk, efficiënt én aantrekkelijk te maken voor je gebruikers. Het resultaat? Tevreden gebruikers, hogere conversies, positief merkimago én concurrentievoordeel. Wil je aan de slag met UX en UI maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op.

Gratis kennismaking inplannen?